COOP KUNGSHOLMEN RUNT, 4 MAJ 2024
COOP ESKILSTUNA RUNT, 21 SEP 2024
COOP LINKÖPING RUNT, 22 SEP 2024
RESULTAT
LÖRDAG
4
MAJ






























Återkomsternas tid

2011-05-07 - Det var inte bara våren som kom tillbaka efter en darrig inledning av veckan. Kungsholmen Runt anno 2011 bjöd på en lång rad av återkomster. Alfred Shemweta, Anna von Schenck, Lilian Magnusson och Mikael Andersson var tillbaka med nummerlapp på. Men snabbast av alla var Hässelbys Haben Idris, som var inte långt från banrekordet när han vann på 1:06:01.


Fyrfaldige vinnaren av Kungsholmen Runt var tillbaka som den leende
joggaren, Alfred Shemweta, tvåa i mål på milen. (Bild: Thomas Windestam)


7 maj blev till en ljuvlig majlördag. Löparvädret artade sig på bästa vis. Solen pressade upp temperaturen efter en kylslagen morgon och vid start vid halvelvasnåret bjöds det på 13 grader och en inte alltför besvärlig vind.

Det nyttjades till fullo av löparna runt Kungsholmen som var fler än någosin förr, nästan 3200 anmälda, och uppvisade en sällan skådad toppbredd över den nya banan, som bevisligen var klart snabbare än sina föregångare.

Kvickast av alla i starten var millöpande åländskan Johann Kahlroth, men hennes tätposition övertogs kvickt av Andreas Bergstedt. Efter ett par kilometer presenterade sig Haben Idris, som med ett rejält ryck - tredje kilometern rapporteras ha gått på under tre minuter - tackade för sig. Haben, som vunnit alla sina lopp i år, senast Enhörnas Påsksmäll, höll efter det en stadig fart på några få sekunder över tre minuter/kilometer. Banrekordet från 2003 på 1:05:09 var inte riktigt hotat, men i och med att den nya banan är så kraftigt omlagd kan vi utse Haben till premiärinnehavare av ett nytt banrekord.

Anna von Schenck försvarade damtiteln. Fjärde segern på fem år tog visserligen nästan 79 minuter, en tid som EM-löparen i maraton normalt sett inte skulle vara nöjd med, men efter en vinter som präglats av en inflammerad muskel som hämmat träningen kraftigt var det ett positivt besked för Anna. Tränaren Pekka Anderman hade gissat på 1:20-1:22. Frågan är bara var den heltidsarbetande trebarnsmodern ska placera den ståtliga pokalen.
– Jag har ställt en i var och ett av barnens rum.

Vi får se om huset räcker till för Annas framtida segrar eller om hon kommer besegras av till exempel Lilian Magnusson, som var tillbaka med nummerlapp efter tre år. Spårvägens stjärnskott från 2007, då hon gick från motionär till vinnare på Finnkampen och tolva på Berlin Marathon kom i mål två minuter efter von Schenck, men med betryggande marginal till Petra Kindlund, som aldrig tidigare tävlat på distanser över en mil.

Under kapitlet "återkomster" lyser Alfred Shemweta starkast. 90-talets främste långlöpare i Sverige smög med en start på milen och rörde sig framåt genom fältet till en andra plats, slagen med 44 sekunder av Enhörnas Markus Persson (32:50-33.34). Bland halvmaratonlöparna imponerade den gamle medeldistansaren Mikael Andersson, inte bara som huvudsponsor till loppet genom löparbutiken Runners' Store, utan även med att mången år efter att ha hängt upp spikskorna ta sig i mål på 1:20.

Anna Rahms nedläggning av elitkarriären har inte lika många år på nacken och juristen på Ekobrottsmyndigheten rann lätt ifrån konkurrenterna till den bästa miltiden på länge, 35:33 - ytterligare ett bevis på banans snabbhet. Up & coming Elina Johansson var nära att underskrida 36 minuter som andra tjej.


Även Lilian är tillbaka i tävlingsstassen efter flera års skador.
(Samtliga bilder: Thomas Windestam)